Традицията на поста или вездесъщият лечител

  • Начало »
  • Блог »
  • Традицията на поста или вездесъщият лечител

Традицията на поста или вездесъщият лечител

"След като направихме кратък обзор на традицията на хранене, приемането на поста като естествено такова не би представлявало проблем. Оказа се, че животът на поколения хора е преминал в непрестанно постене и това не им е попречило да изпълнят своята биологична „плодете се и множете се…“[1] и духовна мисия. Другият постоянно налагащ се извод е, че здравословните проблеми на съвременния човек се дължат на бягството от обичаите на своите предшественици. Нека разгледаме няколко начина на въздържание от храна, които се наричат „пост“, като се връщаме назад във времето. В случая само искам да подчертая, че регресията не цели да остави усещане за отминало време, а за историческа дълбочина.

Постът днес е познат най-вече като въздържание от консумация на животински продукти за определени периоди. Такива норми могат да бъдат открити във всички религиозни учения и философии. Застъпен е сериозно в традицията на християнството. Православната църква препоръчва повече дни на пост от католическата, но като припомним условията, в които са живели хората в миналото и постоянната им оскъдица, трябва да признаем, че са били принудени на перманентен пост през по-голямата част от годината, а мнозина са преживели по този начин целия си земен път. Постът притежава и своя духовна страна, но това е предмет на съвсем друг разговор. Практическото му приложение виждаме в така популярния днес детокс режим. С други думи служи за изхвърляне на токсините и натрупаните отпадъци от метаболитните процеси[2]. Най-простия вариант е въздържанието от каквито и да било животински продукти и такива, в чийто състав се съдържат. Това означава спиране на консумацията на всяка плът. Месо е всичко, което се движи, включително морските деликатеси, охлювите и насекомите. Изоставяне на млечните продукти и всички опаковани, в съдържанието на които влизат. По същия начин стои въпросът и с яйцата. За определен период се превръщате в строг вегетарианец или употребявайки по-модерния термин – във веган. Вероятно за мнозина това загатва идеята за безвкусица и монотонност, но всъщност е точно обратното. Разнообразието от растителни храни и начините на приготвянето им е толкова голямо, че спокойно бихте могли да се храните по този начин дори и половин година без да повторите едно ястие. Разбира се и постът, като всяко непознато ново действие, ще изисква известно усилие, но това е единствения възможен начин за постигане на качествена промяна. Енергията, която ще се наложи да вложите, не би трябвало да бъде изцяло съсредоточена върху това какво и колко да поглъщате. Би било добре да проучите защо постите се извършват в точно определени сезони от годината, в дадени дни от седмицата и в конкретни часове от деня. Така сами може да достигнете до знанието за циклите на пречистване. Запознаването с духовните практики съпътстващи поста би донесло най-малко по-пълна представа за единението на материя и дух. Информирането за различните нива на въздържание на свой ред би дало повече знание за начините и степента на пречистване. В миналото, обичайно в края на периода на поста се извършвал още по-строг такъв. В това време тялото вече е било достатъчно подготвено за крайната степен на пречистване, която се изразявала в неприемането на никаква храна (често дори и вода) за няколко дни. Тези практики носят различни наименования, но общото между тях е универсалното им разпространение и дълбоката историческа основа, върху която са залегнали.  

С термина воден пост се означава въздържанието от храна, но с наличен прием на вода. Познат и практикуван от дълбока древност[3], днешната му популярност дължим най-вече на д-р Хърбърт Шелтън[4] и Пол Брег[5]. Безспорният лечебен ефект на „гладуването на вода“ е доказван многократно през последния век. В момента съществуват десетки клиники по цял свят, чиято основна дейност е грижата за пациенти, които по една или друга причина са избрали този начин на лечение. Работата им е регулирана от закона, т.е. не може да става и дума за съмнение по отношение на тяхната ефективност. Извън тях милиони хора самостоятелно практикуват пречистване по различни схеми, като може би най-популярна е тази на Пол Брег. Според него с профилактична цел трябва да се следва схема от 1 ден на седмица, 3 поредни дни в месеца, 7 последователни дни всеки сезон и 14 дни веднъж (или два пъти) годишно! В някои негови книги съм срещал препоръка за 4 десетдневни през годината, вместо 7 и 14 дневните, но общо взето това е логиката и времетраенето. Разбира се, че през останалото време трябва да се стремим към намаляване количеството на „замърсяване“, чрез елиминиране на вредните навици и чрез усвояване на  практики, способстващи поддържането на добро здраве. В книгите посветени на този метод е отделено достатъчно внимание на тези възможности."

 

[1] Първа книга Моисеева, Битие, глава I, стих 22

[2] По време на превръщането на храната в енергия или в живи клетки на тялото се отделят излишни вещества, които възпрепятстват нормалното функциониране на организма. Ето защо те трябва да бъдат изхвърлени. Въздържанието успешно способства този процес. В съвременния маркетингов модел на извършване на детоксикация с хапчета, сокове и чудодейни храни, докато продължава процеса на обичайно хранене липсва каквато и да било логика.

[3] Най-старият известен факт за водния пост е „гладуването на Питагор“ в т.нар. елинистичен свят. На изток традицията е с още по-древни корени и е залегнала във всички школи.

[4] Липсата на медицинско образование преследва Шелтън през целия му живот. Макар че притежава най-различни квалификации в нетрадиционната медицина, той нееднократно е преследван от закона, за това че лекува пациенти в своята клиника. Ролята му в разпространението на идеите за поста е огромна. Автор е на над 40 книги и безброй публикации.  

[5] Връстник на Шелтън, Пол Брег има главна роля в разпространението на идеите на гладуването с вода, заради харизматичния си подход и сериозно медийно присъствие. Автор, лектор и вдъхновител. Въздействието му продължава дори след неговата кончина с легендата за това, че е починал докато карал сърф. "

 

* Откъс от книгата "Формулата на здравето или какво не се казва за храната", www.formulata.eu

                                            

 

Етикети: пост, традиция на поста, сух пост, воден пост, детокс, прочистване на тялото, здраве, здравословно хранене, веганство

Автор: Валентин Грандев