Противогрипна ваксина или естествена имунизация?! Ти решаваш!

  • Начало »
  • Блог »
  • Противогрипна ваксина или естествена имунизация?! Ти решаваш!

                                            ЗДРАВЕ и РАДОСТ

                                                              с

                                             Д-р Таня Грандева

                 

Противогрипна ваксина или естествена имунизация?! ТИ решаваш!

С поглед сме отново в Природата и нейните сезони за родината ни, които кога по-плавно, кога по-драстично преминават един към друг. Тези ежегодно, циклично променящи се условия на външната среда често се превръщат за нас в известно предизвикателство, а понякога и в "редовния за това време лош наш период". Какво имам предвид ли? Обичайно смяната на сезоните, особено когато е по-рязка, е и момента, в който ни „нападат“ вируси, бактерии, т.н. и „излизаме от строя“.  На кого се случва това?! В Майката Природа ли е вложено да ни „причинява“ регулярно такова страдание?! С какво ни атакува фармацевтиката, какви новосъздадени чудодейни ваксини и средства от рекламните медийни блокове ни обещават да бъдем здрави?! …

                 

Ето сега и няколко „трика“, които ще ви предложа и които може редовно да прилагате, за да се „имунизирате“ профилактично и да съхраните здравето си, независимо от "бушуващите навън бури", а така също да ползвате като естествен лек в случай на нужда. Списъкът разбира се може да е много по-богат на идеи за средства и практики, но тези които следват са изпитани в ежедневието и гарантирано се вместват и в най-ангажирания градски работен делник. При това водещо е не декларирането на безчет популярни и не дотам познати идеи, а превръщането дори и на една малка част от тях в дела с благоприятен за здравето ефект:

* Всяка сутрин започнете хранително-питейния си ден с 1-2 чаши топла вода. Във втората добавете 1 суп.л. домашен ябълков оцет (тук е моментът да препрочетете статията, посветена на приготвянето на ябълков оцет) или прясно изцедения сок на половин лимон и незадължително: 1 ч.л. до 1 суп.л. (според индивидуалното ви предпочитание и степен на привикналост) от този на джинджифил, както и 1 ч.л. мед (при алергия или други причини, поради които не консумирате мед, не ползвайте друг подсладител, просто пропуснете този продукт в напитката си).

* Пригответе си литър билков чай (от мащерка, босилек, др.), налейте го в термос, дори не подслаждайте с мед, изпийте през деня наместо друга напитка.

* Отделете дори и да са само 5 минути, след като сте запарили билката на чая, да постоите над съда и дълбоко през носа и с широко отворена уста да инхалирате изпаренията (информирайте се за техниката, ако не сте запознати). Чудесен домашен ароматерапевтичен сеанс.

* "Сутрешното ви кафе" нека бъде порция здраве, а не „бич върху изморения кон“, както много често всъщност ви действа общоприетото кафе. Моята рецепта за ободряващо, тонизиращо „кафе“ е автомасаж на цялото тяло - инструкции може да намерите в книгата „Китайски тайни на здравето“ на Хенри Лин /“Chinese Healt Care Secrets”by Henry B.Lin/. Необходими са ви около 15 минути, времето нужно и за кафе с наслада, а не онова на крак в движение. При това вместо ефектът на „бича върху изморения кон“, който с всеки следващ ден се задълбочава, получавате потенциращ се като качество и трайност ефект - здраве.

* При възможност отидете пеш до работа през парк.

* През деня в тези "рискови" периоди изпийте фреш от моркови и/или тиква, най-добре предиобед - 30 минути до час след сутрешната порция билков чай, но най-вече:

* Не забравяйте суровите сезонни плодове и зеленчуци. Те са „опакования“ минерално–витаминен–eнзимен комплекс от природната аптека.

* Избягвайте храните с бяла захар, сол и брашно. Не пропускайте и „скритите“ такива в болшинството от опакованите продукти по щандовете в магазина! С тях захранвате болестотворните организми. Така сами си ги отглеждате и докато те сити си растат и се размножават, вие сте болен и с отъняващ портфейл от покупката на поредния фармацевтичен феномен.

* Преустановете или поне ограничете консумацията на месо, мляко и млечни продукти. Ако не желаете да разтоварите тялото си от токсичността на животинските продукти, то поне постете в сряда и/или петък. 

* Ограничете мазното, вкл. растителните екстрахирани мазнини (т.е. растителни олиа). Затрудняват естествените автопречистващи и самоизцелителни функции, освен това създават мастните депа, в които токсините се отлагат в тялото ни, създавайки вкусна "трапеза" за болестотворните организми.

* Изберете си един ден от седмицата, в който да сте на въздържание от храна и течности изцяло, да сте само на вода, или на билкови чайове, фрешове, пресни плодове (дори да приемате медикаменти, обичайно един такъв хранително – разтоварителен ден няма да наложи корекции в дозите на медикаментите; разбира се, най-доброто е да получите индивидуални за вас инструкции от лекар-специалист в областта на здравословното хранене и лечебното "гладуване").

* Всеки ден се разхождайте навън, най-добре в чиста природа, поне 30 минути. Винаги има начин и време, освен ако не сте цар в намирането на лични извинения и оправдания. Независимо от мраз или пек отдайте се на общуване с природата. Тя е естествената ни среда и най-мощен имуностимулант. Всички нейни въздействия ни каляват и правят устойчиви, адаптивни, а така и трайно здрави. Не превръщайте себе си в опитоменото диво животинче или във вече стайно, а уж диво растение, за което естествената среда е станала противоестествена, до степен да го разболява… Народната мъдрост: „Всичко, което не ни убива ни прави по-силни“ е приложима и тук в нашия контекст.

* Всяка вечер преди лягане правете вана на ходилата в топла вода с морска сол за 20-30 минути. След това масажирайте стъпалата (може да е сух масаж или с подходящо чисто билково етерично масло).

* Обличайте се с дрехи в свежи цветове. Черпете идеи от естествените багри на природата. Черните дрехи носят тъма и не ни оздравяват.

* Слушайте хармонична музика. Разбира се, най-здравословният концерт е този на природния оркестър, но винаги и навсякъде има алтернативен на него съвременен, модерен вариант за избор.

* Полагайте старание и съзнателност да сте в хармония със себе си и със заобикалящия ви свят. Запазвайте спокойствие, независимо от хора и възникващи ситуации и владейте чувствено-емоционалното си тяло, защото всяка емоция и всяко чувство, което то произвежда е храна и за вас самите! Вие избирате дали сте здравословен или болестотворен „производствен цех“…

Всеки естествен способ, според настоящите ни актуални нужди, „работи“ като профилактично средство или като лек. В случай на грип, например, основна мярка от природния комплекс такива е да преустановим временно храната. И не забравяйте, какво е казал народът: „С лекарства оздравяването настъпва за 1 седмица, без – за 7 дни.“

                          

Дали ще се грижите за себе си посредством малко ежедневен труд от ваша страна и отдадено за здраве време или чрез лесните за прилагане  и отнемащи ви секунди да глътнете средства на съвременната фармацевтика?! Вие избирате!Моите препоръка и пожелание са:

Бъдете трудолюбиви към себе си и си спомняйте сутрин, че всяка истинска грижа, която полагате за вашето здраве е грижа и за всички, които обичате и на които сте посветили времето и енергията си.

                                            

Етикети: здравословен начин на живот, здравословно хранене, природосъобразно хранене, ваксини, грип, естествена имунизация

Автор: д-р Таня Грандева