ПРЕЗ ЮНИ НА ТРАПЕЗАТА НИ - ДИРЕКТНО ОТ НАШАТА ГРАДИНА, ОТГЛЕДАНО ОТ НАС И ЗЕМЯТА

  • Начало »
  • Блог »
  • ПРЕЗ ЮНИ НА ТРАПЕЗАТА НИ - ДИРЕКТНО ОТ НАШАТА ГРАДИНА, ОТГЛЕДАНО ОТ НАС И ЗЕМЯТА

От семенцето, през градината, до трапезата ни. Зареждаме се през целия този цикъл със здраве от слънцето, въздуха, земята, и още знайни и незнайни благотворни фактори. Въздействат ни непринудено в своя комплекс, докато се занимаваме в нашата селска градина.

И ето, сега през юни нашата трапеза е наситена със слънчеви храни, които на свой ред също изпълват телата ни със здраве:

                          

* свежи домати и босилек, без никакви други добавки и овкусители любима салата на Кирил (главния герой на "Как да отгледаш вегетарианец или здравословни принципи за всеки")

На село хапването на "салата" е още по-натурално - откъсва си домат, докато ходи из градината; леко го изтърква с длани (обикновено покрити с пръст); отхапва, докато къса и слага в уста и листенце босилек.

 

  

* Салата от свежи домати, тученица, едроцветна пупалка

 

                       

* салата от свежи домати, тученица, маслини

 

                       

* превърната в 2 в 1 - салата и основно, чрез добавянето единствено на домашно приготвен квасен хляб от лимец

 

  

* салата от настъргана на едро сурова, млада тиквичка (чудесна е и в разновидността с краставица, но лично аз предпочитам с тиквичка), със свежи тученица и едроцветна пупалка, овкусена с домашен ябълков оцет

Лесно ни е, защото имаме село, а така и възможност да се храним с домашно отгледани продукти от градината ни! Това чуваме често от приятели и познати. Няма да коментирам лесно или трудно е за нас. Този въпрос не определя изборите в живота ни. Само ще отбележа, че се трудим в най-различни направления, като този в селската градина ни носи истинско удовлетворение - изморени в края на деня, сме в очакване идването на следващото утро, за да започне нов пълноценен, благотворен ден. Всъщност и ние, както повечето от вас, живеем в града, в апартамент.  В тази среда сме част от дните на седмицата, работейки активно - на компютъра, здравни консултации и ред други дела. Останалата част от дните сме на село - отново работещи и ангажирани с какъв ли не род дейности по стопанството и домакинството. Вероятно доскоро сте гледали на нас като облагодетелствани заради салатите от снимките, докато вече може би изпитвате смесени чувства? А къде остана "живеенето"? Последното също е въпрос на общо възприятие за живота, но нямам за цел да разисквам този въпрос. Бих споделила само, че в семейния и личния си живот редовно посвещаваме време и на разходки сред природата, различни културни мероприятия, срещи и общуване с любими хора. Все пак здравето е продукт от живот във "Формулата на здравето". Дали и как ще се ползваме от нея е личен избор и дело.

Етикети: здравословен живот, природосъобразен живот, здравословно хранене, природосъобразно хранене, салата, зеленчуци, тученица, едроцветна пупалка, традиции, традиционно хранене, модерно хранене, болести на съвремието, връзка хранене болести, здраве, формулата на

Автор: д-р Таня Грандева