ПРЕУСТАНОВЕТЕ КОНСУМАЦИЯТА НА ОПАКОВАНИ ХРАНИ И ОГРАНИЧЕТЕ ДО МИНИМУМ УПОТРЕБАТА НА ХРАНА, ПРИГОТВЕНА ОТ НЕПОЗНАТИ ХОРА

  • Начало »
  • Блог »
  • ПРЕУСТАНОВЕТЕ КОНСУМАЦИЯТА НА ОПАКОВАНИ ХРАНИ И ОГРАНИЧЕТЕ ДО МИНИМУМ УПОТРЕБАТА НА ХРАНА, ПРИГОТВЕНА ОТ НЕПОЗНАТИ ХОРА

Леността и чревоугодието - "смърните грехове" от Библията,

обуславящи принцип №2 на здравословното хранене

Моля да се има предвид, че текстът, който Ви предстои да прочетете е откъс от книга, която представя цялостна концепция. 

"...След като успеем (или не) да решим главната задача с намаляването на хранителния прием е време добре да погледнем какво слагаме в устата си. Нека за начало отхвърлим главните заплахи. Тук отново се появяват призраците на двата, споменати по-рано смъртни гряха. Може би ще се учудите, че леността ни заплашва и в този момент, но това е безспорен факт.

Безброй щандове със замразени храни, полуфабрикати, и опаковани, „отлично“ консервирани продукти ни предоставят възможността да ги закупим и само няколко минути след това да ги консумираме.

   

Ужасяващото изобретение – микровълнова фурна е пръв помощник на леността. Възползвайки се от мързела, предприемачите употребяват всяка възможност да поднесат готова храна, често приготвена като прост набор от химически вещества. Сигурно вече сте виждали или дори хапвали в някой ресторант фалшивите варени яйца, които изходно изглеждат като много дълъг колбас с жълта сърцевина, заливащ пазара заради ниската си себестойност. Павилиони за етно кухня, вериги за бързо хранене, сергии за хотдог и пържени картофи продават подобни продукти, обслужвайки призрака на леността. Пророческата комедия „Крилце или кълка“, която преди няколко десетилетия сме гледали единствено през смях, днес е реалност.

Звучи като план за постигане на сериозна икономическа рецесия, но първото, което може да направите е да намалите значително, дори изцяло пазаруването на приготвени от други хора храни. Това включва опакованите, замразени и консервирани храни, съдържащи по-голям брой химически вещества, отколкото органични субстанции, произведени в огромни промишлени комплекси. Традицията на приготвяне на храна винаги е изглеждала като магия, а може би е съдържала в себе си частица енергийно очарование. Старанието на готвача резонира в готвената от него храна, т.е. е вероятно когато някой прави това за себе си и близките си, да влага много положителни вълни в резултата, с който семейството ще се нахрани. Но дори и да сте скептични към последното, напълно уверени, че ястието приготвено от майка Ви е равностойно на това от кварталната будка бълваща пържена риба, ще трябва да признаете, че съществуват много „неизвестни“ (в действителност съвсем ясни) в процесите на подбор, преработка, подобряване, консервация и опаковане на продуктите. Да, ако последвате моя съвет, ще се наложи да се разделите с част от времето си, за да пазарите и готвите, а защо не и да отглеждате своя храна. Това време със сигурност ще бъде компенсирано по-късно, вследствие от здравните ползи, настъпили благодарение на решението Ви. Напълно съм убеден, че печеленето на пари днес е твърде приоритетна задача, която не може да бъде отложена заради суетене около печката и трапезата. Съгласен съм, че също така важна грижа е изтягането на дивана, седенето пред компютъра или телевизора. Не трябва да изоставяте и социалния живот. Може ли изобщо да се сравни двучасово кафе с приятели с тичането в кухнята? Уравнението на парите, времето и употребата им има безброй решения. Бих Ви посъветвал само добре да помислите дали сте склонни да игнорирате задачите на живота, заради задачите на деня. Правите ли го редовно, вероятно след време ще влагате спечелените пари за възстановяване на здравето, което сте загубили, докато сте печелили, гледали телевизия или пили кафе. Това уравнение може да бъде обяснено и по друг начин. Докато боледувате ще губите собственото си време на жизнена енергичност, защото преди това сте го губили за маловажни дейности.

И така да обобщим и следващия извод. Ако наистина ни е грижа за здравето, трябва

ДА ИЗОСТАВИМ ВСИЧКИ ОПАКОВАНИ ХРАНИ И ДА ОГРАНИЧИМ СЕРИОЗНО ТЕЗИ, ПРИГОТВЕНИ ОТ НЕПОЗНАТИ ХОРА..."

Откъс от главата "Нездравословността на съвременното здравословно хранене" на кнгата "Формулата на здравето или какво не се казва за храната". Може да бъде поръчана на www.formulata.eu

Етикети: принципи на здравословно хранене

Автор: Валентин Грандев