ПРЕЧИСТВАНЕ НА ТЯЛОТО - основен принцип на здравословното хранене

  • Начало »
  • Блог »
  • ПРЕЧИСТВАНЕ НА ТЯЛОТО - основен принцип на здравословното хранене

Днес, следвайки ритъма на излагане ОСНОВНИТЕ ПРИНЦИПИ НА ЗДРАВОСЛОВНОТО ХРАНЕНЕ, стигам до: “ПРОВЕЖДАЙТЕ РЕДОВНО ПРЕЧИСТВАНЕ НА ОРГАНИЗМА И ИЗПОЛЗВАЙТЕ САМО МЕТОДИ ИЗИСКВАЩИ ТРУД."

Важно за мен е желанието, устремa и личното ми усърдие да работя в посока за достигане на ЧИСТОТА. Не съм се оставила на нехайството, бездействието, инерцията или удобството на предлаганите отвън детокс средства и методики за физическото, чувствено-емоционалното, менталното, т.н. тяло.
Зная, че човек, както образно хваща тухла по тухла и ги реди със спойващ материал, когато иска да изгради нещо, така със същите тези ръце хваща парцала и започва да търка, когато иска да изчисти. Ползотворност се постига тогава, когато си служи със свойствените му естествени вътрешни условия и ресурси, приложени съобразно и в унисон с външната среда и средства на Природата.

Рецептата, която като лекар Ви предписвам днес е:

Rp/ Пречиствайте телата си. Въвеждане и извеждане са двете задължителни страни на една и съща монета. Заедно, тези два процеса оформят кръговрата на живота във Вас. Доверете се и спокойно се отдайте на природния цикъл на освобождаване на тялото от ненужни и вредни субстанции – ежедневния и сезонния. Тъмната част от 24-часовия ритъм е посветена на чистене. Тогава нормално човек е в покоя на нощния сън и не приема нито храна, нито течности. Това следва да е безспорния пътепоказател за метода, по който Природата работи, когато цели детокс. Всеки път, когато някой Ви предложи средство за физическо, емоционално, ментално, т.н. прочистване си представете най-образно:
* Тенджерата, в която готвите. Какво ще видите в нея, ако сте я ползвали n-брой пъти без да я измиете? Сега е поредния път, в който слагате продуктите за ястието, което сте решили да приготвите. Днес, обаче сте разбрали, че е важно и да изчистите съда, за което са Ви предложили детокс-иновативна 3в1 капсула за съдове. Получили сте тази информация, знаете вече че е важно съдът Ви за готвене да бъде чист и сте решили, че е крайно време да се погрижите за това. Така този път в мръсната тенджера редом със свежите продукти за ястието, които нарязвате поставяте и детокс-капсулата ...
* Блато с утаени и наслоени един върху друг пластове мръсотия. Решили сте, че искате да го почистите. Купете си „детокс-капсулата за блата“ от магазина, сложете 2 броя за по-добър ефект в случаите на силно замърсяване, седнете наблизо и чакайте чистенето да се случи.
* Апартаментът Ви, който дни наред не сте почистили. Купете си от магазина най-новия и ефективен препарат за почистване, пръснете от него в центъра на стаята, след което си седнете на дивана и влезте във ФБ да научите новините, докато домът Ви магично се превърне в чист. Или вземете парцала и препарата за чистене, започнете да търкате, но преди това широко отворете всички прозорци и врати, така че да осигурите „вход свободен“ без каквито и да е ограничения за всички отпадъци, прах, др. от съседната на блока Ви строителна площадка...
Оставям Ви на вихъра на въображението Ви..., а всъщност надявам се по-скоро на осъзнаването на информацията в поредния материал от  
книгата "Формулата на здравето или какво не се казва за храната":

"...Местните култури са проверени във времето и доказано притежават точно онова, от което имаме нужда. Днес непрекъснато слушаме и четем, че почвите са изтощени, в следствие на което растенията нямат същия състав като онези от миналото. Водени от този лесно оборим аргумент, устремените към здраве поглъщат повече и по-разнообразни храни, като по най-различни причини отстраняват от менюто си местните. Резултатът е налице – те също се превръщат в пациенти, защото не спазват нито един от горе посочените принципи. Вярвайки, че единствено важен е вносът на вещества (особено незаменими), първото с което се греши е приемането на наднормено количество, целящо да донесе на организма повече от тях. Проблемът се състои в това, че твърде често тялото не функционира добре, защото е замърсено, затлачено с отпадъци и след като не му се дава възможност да се прочисти, то не усвоява и малко или нищо от погълнатото. Като си припомним и споменатият факт за вероятно неусвоимите, непознати до скоро „суперхрани“, чието „хранително богатство“ варира в неочаквани размери във всяка следваща „научна“ публикация, лесно можем да направим необходимите изводи. Иначе казано, нуждаем се от РЕДОВНИ ПРОЦЕДУРИ ПО ПРЕЧИСТВАНЕ НА ОРГАНИЗМА.

Що се отнася до спомената по-горе модна дума, нездравословни могат да бъдат и някои детоксикиращи режими, както обичайно днес наричаме разтоварването на тялото от отпадъчни продукти. И в тази област съществува метод изпитан от дълбока древност и множество съвременни, които грижовно целят да спестят усилията ни. Разликата помежду им се състои в това, че първият обикновено не струва почти нищо, но изисква изпитание на волята, докато новите предлагат всевъзможни лесни решения, които струват доста пари. Другата особено важна разлика е в резултатите, до които обикновено водят. Традиционният метод на детоксикация най-просто може да наречем глад. (Спомнете си няколкото абзаца, които посветихме на автофагията и откритието на Йошинори Осуми.) Съществува в различни форми на въздържание наречени пост, изпитани толкова дълго от човечеството, че отхвърлянето им днес изглежда като заявка, че ние не принадлежим на същото това човечество. Гладът също е начин на хранене. Тема, която след няколко страници ще бъде разгледана по-подробно, а тук просто трябва да подчертаем, че споменатите традиционни методи винаги водят до положителни резултати по отношение на здравето. Какво предлагат модерните? Не мога да отговоря еднозначно на този въпрос. Често предлагат заблудата, че употребата на продукт (хапче, сироп, прах) или скъпоценно растение, може да се постигне прочистване без да се спре приема на храна. Според привържениците им изглежда, че тялото ни е просто запушен мръсен канал, който с помощта на реактивен гел можем да изпразним. Представете си, че почиствате дома си със сложна и скъпа прахосмукачка, способна да изсмуче всяка мръсотия, докато прозорците са широко отворени към строяща се наблизо сграда. Ще има ли някакъв траен ефект, освен загубата на време и енергия? Популярните днес режими предлагат детоксикация, докато хапваме в определен режим, целящ най-вече да не изпитаме дискомфорта на глада. Дори по някакъв начин „чудодейната смес“, която е натоварена със задачата за извършване на прочистването да успее да достигне до клетките и по сложен път да изхвърли отпадъците, в същото време ние внасяме нови. Като оставим настрана основния факт, че храненето и храносмилането отнемат голяма част от енергията, която би съдействала прочистването, държейки „прозореца отворен“, ние непрекъснато замърсяваме тялото си. Истината е, че реален детокс се постига на клетъчно ниво, т.е. чрез изхвърляне на отпадъците от споменатите в първа глава 100000 милиарда клетки. Това не би могло да се случи дори с помощта на най-чудодейното външно средство.

Съществува и друга страна на въпроса. Детоксикацията и отслабването с помощта на лечебни растения носи реални опасности за здравето. Като привърженик на традицията не бих могъл да отрека употребата на билките, още повече, че те са част от живота на семейството ми. Използваме ги постоянно (след като берем, сушим и съхраняваме) като профилактично и когато се наложи като лечебно средство, но този процес изисква познание. Ето защо ще изложа един премълчаван факт. Ако отворите някоя билкова книга издадена преди десетилетия, ще откриете логичното обяснение за употребата на растения по отношение на гореспоменатите цели, нещо което днес изобщо не се разисква. Там обикновено пише, че с цел отслабване се съставят билкови смеси от растение с диуретично действие, такова със слабително действие, още едно с карминативно действие и за баланс друго целящо регулиране обмяната на вещества. (Последните не са особено разнообразни, т.е. съществуват малко билки употребявани за лечение на ендокринни заболявания). Процесът е прост. Първите три билки катализират процеса на извеждане на отпадъчни продукти, а последната цели по някакъв начин да тушира отрицателния ефект от тяхното въздействие. Ето защо, ако сте последвали съвета ми да четете, в следващите редове на старата книга ще срещнете предупреждението да не се употребяват билкови смеси за отслабване, без препоръка и наблюдение от лекар. Не нутриционист, хранителен терапевт или друг вид специалист с краткосрочно образование, не упътване придружаващо хранителната добавка, а лекар, което подчертава съществуващата опасност. Днес никоя фармацевтична компания не обръща ясно внимание на рисковете, а просто рекламира следващото чудодейно средство, като за целта често използва услугите на полуграмотни бизнес ориентирани личности. Ето защо моят съвет е: ЗА ПРЕЧИСТВАНЕ НА ОРГАНИЗМА ИЗПОЛЗВАЙТЕ САМО МЕТОДИ ИЗИСКВАЩИ ТРУД.,,"

Принципи № 9 и 10 на здравословното хранене.

 

 

Етикети: здравословно хранене, природосъобразно хранене, традиции, традиционно хранене, модерно хранене, болести на съвремието, връзка хранене болести, здраве, формулата на здравето, вегетарианство, митове за храненето и храната

Автор: д-р Таня Грандева, Валентин Грандев