ОТПРАВЯМ ВИ БЛАГОПОЖЕЛАНИЯТА СИ ЗА НОВАТА 2017 ГОДИНА

ОТПРАВЯМ ВИ БЛАГОПОЖЕЛАНИЯТА СИ ЗА НОВАТА 2017 ГОДИНА

  • Начало »
  • Блог »
  • ОТПРАВЯМ ВИ БЛАГОПОЖЕЛАНИЯТА СИ ЗА НОВАТА 2017 ГОДИНА

 

  Сурва Весела Година

И НЕКА РЕЧЕНОТО ДА БЪДЕ СТОРЕНО! 

ДА Е СВЕТЛИНА В ДУШАТА ТИ!
ДА Е СЛЪНЦЕ ПО ПЪТЯ ТИ!
ДА Е ВДИГНАТО ЧЕЛОТО ТИ!
ДА ТЕЖИ ДУМАТА ТИ!
ДА Е ОГЪН В ОГНИЩЕТО ТИ!
ДА СА ОТ РАДОСТ СЪЛЗИТЕ ТИ!
ДА Е ВЕРЕН ДРУГАРЯТ ТИ!
ДА Е МИР В СЪНЯ ТИ!
ДА Е СПОДЕЛЕНА ОБИЧТА ТИ!
ДА Е ЗДРАВ КОРЕНЪТ ТИ!
И ДА ПРЕБЪДАТ РОЖБИТЕ ТИ!
ДА БЪДЕ!

(из "Родов обредник на българите")

 

Пожелавам ти Здраве и Радост да пребъдват в теб през Новата 2017 Година!

Бъди човека, който осъзнава, че здравето е едно всеобхватно, взаимно-зависимо и взаимно-повлияващо се състояние от здравето на индивида, здравето на всяко живо същество, здравето на околната среда, здравето на обкръжаващото ни цяло. Пожелавам ти още с началото на Новата година и във всеки Неин ден, тази съзнателност да е във всяка твоя мисъл, да присъства и води всяко твое  дело.

Бъди човека, който осъзнава, че здравето е лично дело и отговорност. Ти се грижи за своето здраве. Обичай, уважавай и бъди благ към Майката Природа, не я препятствай със своите действия в Нейната грижа за здраве – твоето, нашето, на цялото. Ползвай се от чудодейството на „тази тайна“, бъди силен и волеви в изпълняването на“главната роля“ и имай успеха, удовлетворението и усмивката на този, който е направил съзнателния и отговорен избор да „движи локомотива“, наместо да се жали и оправдава несгодите си с недобре свършената работа на родителя, доктора, работодателя, държавния управник.

Бъди човека, който осъзнава, че храната и храненето са от водещите фактори, определящи здравето. Бъди щедър във всичко, което отдаваш от себе си като грижа за Здраве и скромен в своите искания за материални нужди от обкръжаващия те свят. Във всеки миг на раждащо се в теб желание за някаква материална потребност, поддържай живи в себе си следните факти:

* Храните, които ти даряват живот и здраве са тези, които носят в себе си живота и здравето. Уважавай и ползвай разумно живота в разнообразието от сурови, растителни храни.

* Храните от животински произход, особено месото (тук се включва и рибата, както и всички останали представители на водната фауна) са екологично нездравословен избор на хранене от страна на индивида.

Само частица факти в потвърждение, а вярвам ще подействат и за мотивация:

  • По сведения на FAO (food and agriculture organization), на планетата Земя живеят около 500 милиона крави (според други източници до милиард?!), които пряко са свързани с отделянето на 18% от всички парникови газове, което превишава замърсяването от двигателите с вътрешно горене. Иначе казано, те са номер 1 сред виновниците за климатичните промени. Косвено за приготвянето, транспортирането на месото и обработката на храна, както и с всички усилия да стигне до крайния клиент се използва гориво, което представлява 9% от изхвърления в атмосферата въглероден диоксид. Разбира се това далеч не е всичко. При отглеждането на тези  се отделят още стотина вредни газа, според доклада на FAO. До две трети от количествата амоняк попадащи в атмосферата, един от главните причинители за киселинните дъждове, както и почти една трета от метана. Не зная доколко тези цифри са точни, но фактът, че отглеждането на едрите чифтокопитни е замърсител номер 1, е отдаван известен. Пак според гореспоменатия доклад, с оглед на все по-нарастващото търсене на месо от страните повишаващи стандарта си на живот, ще се стигне до двойно увеличаване на вредните емисии от това производство още преди 2050 година. 
  • Като се има предвид огромните количества вода, които се употребяват и съответно замърсяват при отглеждането и преработката на месо, страстта ни към него излиза много скъпо на планетата.
  • Няма да се спирам на всеки животински вид използван за храна. Сами може да откриете колко зайци, пилета, пуйки, гъски, свине биват отглеждани и умират за година. Всъщност страшна е цифрата дори за един ден – над 50 000 000 живи същества. Сами може да се досетите колко стряскащи ще са процентите замърсяване акумулирани от всички видове дейности по „добива“ на месо.
  • За никого не е таен фактът, че с храните използвани за угояване на животни може да се изхрани 20 милиарден свят, не че е необходимо да ставаме толкова много на бедната ни изстрадала планета. Употребяват се 16 кг зърнени храни, за да се произведе 1 кг телешко месо и 3 до 6 кг зърнени храни за производството на 1 кг птиче месо. Като приемаме директно зърнените храни, хляба наш насъщен, спомагаме за значителното опазване на околната среда. 16-те килограма зърно могат да хранят човек повече от месец, докато килограмът месо добито с тях ще стигне най-много за два дни.
  • Да не забравяме, че са необходими от 3 до 15 пъти повече вода за производството на животински, отколкото за растителен протеин, а проблемът с този ресурс става все по-належащ.
  • Рибата се превръща в застрашен вид. Все повече плавателни съдове тралят, изорават дъната за все по-малко останали видове. Ненаситният ни апетит кара бизнесмените да плячкосват този ограничен ресурс, без да ги е грижа за последиците. Изчезването на рибата като част от екосиситемата би разрушила устойчивостта и целостта ѝ. Това вече се е случило с Черно море преди по-малко от век. Бълващите отрови химически предприятия разположени в лиманните езера унищожават мястото за размножаване на много видове, чиято популация намалява десетки и стотици пъти. Вследствие на това съществуващата като огромен остров сред морето морска растителност, отделяща милиони тонове кислород в атмосферата, изчезва. Ако това се случи с целия океан?... ...

Оказва се, че климатичните промени, които толкова много ни плашат са функция на слабостта ни към месото. Ако човечеството не проумее този факт и не намали драстично консумацията на животински храни, след няколко десетилетия ще се молим да настъпи ледников период, предизвикан от намаляване на слънчевата активност, който да компенсира прегряването на атмосферата.

Все пак накрая да напомня, че твърдението, че един човек не може да промени горните цифри бива опровергано от все повечето хора предприели разумния избор да защитят планетата като намалят или спрат консумацията на животински продукти.

* Изборът на храна и начин на хранене сериозно повлиява  иконимиката, индивидуалния и общия бюджет.

* НЕНАСИЛИЕ е един от основополагащите принципи в Сътворението на Живота.

* Според древните, влечението към месото води до алчност, жестокост, чревоугодничество, излишна привързаност към предмети - все изкушения на дявола.

* Месните продукти са осквернени от процеса на убийството и носят в себе си неговата разрушителна енергия, затова още в далечното минало се е смятало, че силата на смъртта нараства у хранещия се с тях.

* Така нататък... Поредица от още много, и много други подобни факти... И всичко това, само заради едничкото удоволствие за вкусовите рецептори, разположени върху езика ни...

* Няколко реда от "Есейското евангелие на Св.ап.Йоан" наместо финален акорд в списъка ни от факти:

Но казвам Ви не убивайте нито хора, нито животни,

нито храната, която влиза в устата Ви.

Защото, ако ядете жива храна, тя ще Ви оживи,

но ако убивате храната си и тя ще Ви убие.

Защото живот идва само от живот,

а от смъртта идва винаги смърт.

Защото всичко, което убива храната Ви, убива също и телата Ви.

А всичко, което убива телата Ви, убива и душата Ви...

 (Тези факти са извадка от "Как отгледахме вегетарианец", Валентин Грандев)

 

Бъди здрав. Пожелавам ти здрав дух в здраво тяло и здрава обкръжаваща те среда, за които ти лично си отдал най-доброто, на което си способен.

Нека да е мирна и благословена, благодатна и благотворна 2017 

за всеки разумен и здраво-действащ човек!

Честит бъди!

Честита да ни бъде Новата 2017 Година!

Честита да е всяка стъпка от предстоящия ни през тази година общ път!

 

 

 

Автор: д-р Таня Грандева