КОНСУМАЦИЯТА НА МЛЯКО И МЛЕЧНИ ПРОДУКТИ КАТО ЕДИН ОТ ОСНОВНИТЕ ПРИНЦИПИ НА ЗДРАВОСЛОВНОТО ХРАНЕНЕ

  • Начало »
  • Блог »
  • КОНСУМАЦИЯТА НА МЛЯКО И МЛЕЧНИ ПРОДУКТИ КАТО ЕДИН ОТ ОСНОВНИТЕ ПРИНЦИПИ НА ЗДРАВОСЛОВНОТО ХРАНЕНЕ

                                    

Употребата на мляко и млечни продукти, като принцип №4 на здравословното хранене в книгата "Формулата на здравето или какво не се казва за храната":

Да се спре приема на пресни млека и продукти, в които се съдържа,

и да се намали този на ферментирали

В "Как да отгледаш вегетарианец или здравословни принципи за всеки" темата с употребата на мляко беше разгледана до най-малки подробности. Изводът да се придържаме към подсказаното от традицията, изглежда доста логичен, особено с оглед на изключително ниската консумация на млечни продукти в миналото. Във "Формулата...", съветът свързан с консумацията на млечни продукти е подкрепен с по-малко аргументи, но заема своето логично място в цялата поредица:

"...Излишна е и дългата аргументация върху нездравословността на млечните продукти, защото всеки може да открие необходимата за целта информация. Като се има предвид силата на „млечното лоби“ и факта, че въпреки нея се появяват стотици изследвания и публикации против употребата на мляко, можем да заключим поне, че няма единно становище по въпроса. Все пак науката развенча няколко съществени заблуди. Млякото не обогатява с калций, а по-скоро черпи от запасите на организма във вид на съединения. Консумацията му е един от основните фактори за епидемията от остеопороза. Млечните продукти са виновни и за дълъг списък от заболявания някои от които са: затлъстяване, акне, анемия, артрит, главоболие, киселини, смущения в храносмилането, болки в ставите, шипове, алергии, намален имунитет, патология на щитовидната жлеза, автоимунни, сърдечни заболявания, диабет, рак на гърдата и яйчниците, рак на простатата.

  

Съвременното интензивно животновъдство оставя млякото и без малкото полезни вещества, които са се срещали в него, тъй като затворените в обори крави, дори не знаят какво е витаминозна паша.

  

Ето защо обичайните нива на витамини и минерали, намиращи се в млякото на традиционно отглежданите животни, надвишават десетки пъти тези на отглежданите в затворени помещения. Колко от млечните продукти, които достигат до пазара произхождат от животновъдството, основано на преимущественото използване на химичните фактори за интензификация? Отговорът е доста лесен - почти всички производни на млякото, които се намират в магазина. Сякаш остават единствено белтъчините, чиято свръхдоза води до непознато някога заболяване - протеиново отравяне, чийто ефект може да се прояви върху работата на най-различни органи и функции на организма. Млякото е нехарактерна храна за много народи по света. Дори и днес, когато икономически азиатците могат да си позволят всичко характерно за „западната диета“, употребата му на най-големия континент е символична.

  

В Азия използват соя. Бобовата култура подобно на прясното мляко, е почти неусвоима за организма. Ето защо азиатците се възползват от процесите на ферментация, за да я превърнат в лесно смилаема, полезна храна.

 

Идентичен е случаят с млякото в западния свят. Прясното мляко, което щедро наливаме на децата, всъщност единствено затлачва организма им. Нашите предци също използвали ферментацията, за да го превърнат в полезни продукти. Отлежалите сирена и киселото мляко попадат в различна група от тези на пресните. Съвременният свят, поглъщащ всичко, което не го убива веднага, консумира повече пресни млека и прясна соя, отколкото хората на Европа и Азия ферментирали в миналото. С две думи, днес всекидневно правим неправилен избор, при това в огромни количества. Прясното мляко не се намира единствено в еднолитровата опаковка, така че не изчислявайте употребата му по спомена, колко често купувате такава. То е постоянен „член“ в съдържанието на неимоверно разнообразие опаковани продукти, с което в крайна сметка ги превръща във вредни. Подобно е положението и със спомената като сравнение соя. Така например, любимият на всички шоколад, днес е съставен от голямо количество неферментирали мляко и соя...

 

Ферментиралите млечни продукти са широко застъпени в традицията. Ето защо лично аз не бих могъл да се отнеса с неуважение към опита на стотиците поколения преди нас и да отрека употребата им. На това място просто ще припомня, че в онези времена те са били по-скоро деликатес (често стока), отколкото ежедневно меню. Като добавим постите (забрана за прием на животински храни), които запълват половината от календара, излиза че онези притежаващи десетки млекопитаещи у дома си, са консумирали по-малко, отколкото ние днес, понякога нямащи представа как изглежда източника на храната ни. Така неусетно се върнахме на първия принцип за мярката на нещата. Към ферментиралите млека и сирена може да се подхожда с удоволствие, но и с мярка. Може би най-добре с вглеждане в традицията. ДА СЕ СПРЕ ПРИЕМЪТ НА ПРЕСНИ МЛЕКА И ПРОДУКТИ, В КОИТО СЕ СЪДЪРЖАТ, И ДА СЕ НАМАЛИ ТОЗИ НА ФЕРМЕНТИРАЛИ.

  

Тук е мястото да обединим и отхвърлим като нездравословни вкупом всички т.нар. протеинови диети. Макар че хиляди блогове на фитнес инструктори и псевдо диетолози все още рекламират тези вредни практики, разчитайки единствено на желанието на клиентите си да постигнат визуална форма, истината за нанасяните от тях щети отдавна е широко известна. Фиаското на Дюкан и компания (за всеки един от които се съмнявам, че не е съзнавал какво предлага на последователите си), хилядите случаи на споделени сериозни заболявания, вследствие на спазването им и не на последно място съдебното решение на Парижкия съд, изясниха достатъчно ясно до какво води свръх употребата на белтъчини..."

Етикети: мляко и млечни продукти, вегетарианство, здравословно хранене, пости, традиции, традиционно хранене

Автор: Валентин Грандев