"ХРАНЕТЕ СЕ СЪС СЕЗОННИ ПРОДУКТИ" - ОСНОВЕН ПРИНЦИП НА ЗДРАВОСЛОВНОТО ХРАНЕНЕ

  • Начало »
  • Блог »
  • "ХРАНЕТЕ СЕ СЪС СЕЗОННИ ПРОДУКТИ" - ОСНОВЕН ПРИНЦИП НА ЗДРАВОСЛОВНОТО ХРАНЕНЕ

- Д-р Грандева, какво да ям есента и особено през зимата, след като нашите сезонни свежи храни, особено плодовете и зеленчуците, са толкова малко?
Тогава предлагам следното упражнение:
Вземаме лист хартия и започваме да пишем, примерно, българските зеленчуци, присъщи за нашите студени месеци в едната страна на листа, а в другата - "изобилието" на лятото ни. Студените месеци - различните видове зеле, моркови, алабаш, червена ряпа, черна ряпа, бяла ряпа, земна ябълка (гулия, ералма, др.), червено цвекло и т.н. Насреща им - домати, краставици, пипер,... Подробният списък сериозно натежава на везната за блюдото на зимните български зеленчуци. В него, към домашно отглежданите в градината ни редом с всички изброени, прибавям и зеленолистните рукола, салатки, марулки, които си растат в почвата при естествени условия, единствено топлени от найлона или стъклото, с което ги покриваме. 
Дали е случайно това изобилие на сезонни зеленчуци в студените месеци? 
Вместо масово използваните витаминни фармацевтични формули за есенно-зимния-и начален пролетен период (та това си стана преобладаващата част от годината!), а в последните години и все по-широко предлаганите от МЛМ продавачите задължителни добавки за здраве, Майката-Земя е вложила всичко, което ни е нужно тъкмо в тези месеци в своите сезонни дарове. Тя знае, че това е време на по-малко общуване с Природата, слънчево излагане, движение, дишане на чист свеж въздух на открито, т.н. - все фактори, които определят здравословното ни хранене и осигуряват състояние на цялостно здраве. Много хора днес са заинтригувани от аюрведа и се ползват от различните ѝ предложения за храни, добавки, техники, др. - внос от Изтока, за да увеличат огъня в ястията на трапезата си или друга жизненонеобходима мярка за студените месеци. Традиционните сезонни български сурови храни, естествено ферментни аналози и ястия съдържат всички аюрведични "трикове" и най-важното - покриват изцяло сезонните ни нужди за здрав живот. Това важи и за летния сезон. Отнася се и до спецификата в качествата на храните, съответстваща на особеностите на всеки един сезон от всяка една година! 
Всеки от нас прави своите избори. Моята задача като лекар-консултант в областта е да Ви представя принципите на здравословното хранене, а почитта тази седмица е за:
"ХРАНЕТЕ СЕ СЪС СЕЗОННИ ПРОДУКТИ" 
И следва извадка от "Формулата на здравето или какво не се казва за храната" на Валентин Грандев, посветена на този принцип:

Храната в подходящ за усвояването ѝ сезон!

"...Друг прост въпрос, който напълно се игнорира от диетолозите, както и от всички потребители е този за сезонността на продуктите. Първите вероятно го правят, защото не биха искали да се конфронтират с бизнеса, докато вторите са увлечени от възможността.

За какво точно става дума? Благодарение на отопляемите оранжерии и товарните самолети, днес можем да се храним с любимите си храни през цялата година. От гледна точка лидерството на небцето при вземането на решение как да се храним, това изглежда супер новина. Проблемът е по-скоро за тялото ни. Едва ли ще откриете изследване по въпроса как се отразяват на тялото ни грешните сигнали, които подаваме с извън сезонните храни. Може някой да ви напомни, че те се отглеждат с помощта на химически препарати, които в крайна сметка ги превръщат в токсични за организма, но никой не ще предупреди за главната скрита опасност. Логично е пак, все същата еволюция отговорна за всичко друго, да е приучила телата ни да получават точно определени вещества през различните сезони. Ако се обърнем към традицията ще открием, че през лятото характерната храна е била предимно зеленчукова (със студен характер), докато през зимата се е наблягало повече на лютиви, ферментирали и готвени храни, балансиращи температурата на околната среда. Този проблем е доста добре застъпен в аюрведичната медицина, базираща се на основата на хилядолетни емпирични наблюдения. Тя не би ви посъветвала да ядете домат и краставица през зимата, както и ряпа през лятото.

Принцип №7 Употребявайки присъща за сезона храна, ние не просто проявяваме грижа към околната среда, а поддържаме собственото си здраве. УПОТРЕБА НА СЕЗОННИ ХРАНИ!"

Откъс от книгата "Формулата на здравето или какво не се казва за храната"

Етикети: здравословно хранене, природосъобразно хранене, традиции, традиционно хранене, модерно хранене, болести на съвремието, връзка хранене болести, здраве, формулата на здравето, вегетарианство, митове за храненето и храната

Автор: д-р Таня Грандева, Валентин Грандев