БИЛКИТЕ

На 21-ви юни бе лятното слънцестоене, с което отпразнувахме и астрономическото настъпване на новия сезон. Лятото изобилства на лечебни растения и сега са седмиците на най-активно билко-събиране. Днес е Еньовден. Затова посвещавам тази публикация на няколко лесно достъпни билки, които Валентин засне за вас и ви предоставя синтез от най-важната информация за тях. По-подробно за ефектите и начина на ползване на всяка може допълнително да се осведомите от специализираната литература.
Профилактиката и лечението с растения се ползва от различните народи във всички точки на света от стотици години. Доказан ефект! Бързо, лесно и приятно занимание! Така всеки сам може да създаде своята билкова „аптечка“ у дома. В семейството ни ползваме билки ежедневно от години и с всяка следваща увеличаваме броя им. Събираме си ги сами – от пролет до късна есен, а някои дори през зимата - от планините, горите, полята. Не ги изтръгваме и внимателно изрязваме, за да не унищожим популацията им; не ги берем на букети за красота, които след това да изхвърлим, а са радост за окото ни само на поляната и профилактика за здравето в отварите, които пием всяка сутрин; внимаваме за количеството, което събираме и не разхищаваме природния ресурс. Вече започнахме да си отглеждаме и в градината на село и с времето увеличаваме разнообразието им, добавяйки по някое ново лечебно растение, което може да вирее при нас. 
Открила съм за себе си, че билките не само носят наслада в чашата ароматен чай, имат профилактичен и терапевтичен ефект, но също учат на търпение и постоянство, изграждат благотворни навици и са още една възможност за опознаване даровете на майката-земя и общуване с природата.
При последната ни горска разходка с Валентин събрахме драка и тъй като прилича на монетка ще ползвам това като символ, за да ви пожелая да направите живота си пълен и изобилен на блага. Честити да ни бъдат летните дни и настоящия празник Еньовден!

* ДРАКА. Билка - храна, за която можете да изслушате краткото видео тук. 

* КАМШИК. Жълтите му цветове красят сега слънчевите поляни. Според Мария Требен - "царица сред билките". Mожете да изслушате краткото видео тук.

* МЕНТА. Любима на всички ни! Mожете да изслушате краткото видео тук.

* СМРАДЛИКА. Поредния достоен представител в рубриката ни за билките, който изцяло отговаря на - "не само лековити, но и красиви". Истинско огнено-пухено очарование в периода на цъфтеж. Има изразено заздравяващо действие при външно ползване във вид на вана, компрес, гаргара, др. Препоръчвам ви да снабдите билковата си аптека с лековитите листа на това растение! Ще поставя, обаче, следния акцент: 
Пациентът винаги има желание бързо, качествено и с минимален остатъчен външен белег да се случи заздравяването на раната му. Включително в случаите на оперативни интервенции, дълбоки рани и др.вид патология засягаща не само повърхността на кожата и лигавиците. Така, обичайно не отчита, че външната рана е индикатор за вътрешните процеси, както и отверстие през което тялото извежда секрети и субстанции от различно естество в хода на оздравителния процес. Ефектът на бързо зарастване отвън, който ще реализира тетрата, може в случая да усложни оздравителните процеси в дълбочина!

Mожете да изслушате краткото видео тук.

* ЧЕЛЕБИТКА. Много популярна днес, но като ЧЕРЕН КИМИОН или НИГЕЛА. 
Казват, че в Древен Египет семената са наричани "черното злато на фараоните" и са открити в гробницата на Тутанкамон. В Корана се срещал текст, в който се говори за черния кимион като средство, което може да спаси човек от всичко, освен от смъртта.
Днес маслото от черен кимион се търси и използва широко. Неоспорими са чудодейните му качества, но експлоатирането му в информационното пространство и на пазара ми напомня това на "супер-храните"... Ето, че растението красиво облива ливади и селски дворове и семената му се събират лесно, приятно и са интересна на вкус, и богата на здравословни ефекти, храна. Имаме челебитка в градината си и кадрите от видеото на Валентин са от там. Използвам от години семената, като постоянно намирам нови начини за присъствието им на трапезата ни.

Mожете да изслушате краткото видео тук.

* МУРСАЛСКИ ЧАЙ. Хит на пазара, с висока цена, оттук и с елитарен привкус. Безспорно лечебно растение, но смятам хиперболизирано, особено сравнено с множество от популярните български билки. Миналото лято за първи път видях стръкове мурсалски чай на дива цветна ливада по време на планински преход. На село от няколко години си го отглеждаме в градината, така че вие също бихте могли да си имате собствена реколта от тази високоценена билка. Mожете да изслушате краткото видео тук.

* ЕДРОЦВЕТНА ПУПАЛКА. Още едно, слънчево озаряващо по залез градината ни, растение.Здравословна, богата на полезни съставки, (вкл. омега-МК,) храна на трапезата ни. Цветно очарование в чинията ни. Mожете да изслушате краткото видео тук.

 

Етикети: билки, лечебни растения, профилактика, ароматерапия, билколечение, здравословен живот, природосъобразен живот, билков чай, Еньовден

Автор: д-р Таня Грандева, Валентин Грандев